De Australian labradoodle is een fantastische hond

labradoodle-pebbles-zakdoekWat is ze schattig hé !

De australian labradoodle op de foto rechts is Pebbles. Pebbles is één van onze labradoodles, ze is een medium labradoodle met open fleece vacht, haar vacht is zo zacht als satijn. Ze is slim, sociaal, beweeglijk, lief voor kinderen, knuffelig naar anderen, rustig in huis, en flink raggen buitenshuis waarbij een duik in een sloot niet geschuwd wordt. Bovenal is Pebbles een fantastisch familielid.

Deze website gaat helemaal over de australian labradoodle, wat voor type hond is het, welke kleuren hebben ze, hoe groot worden ze, etc. Ook vertellen wij u hoe wij deze fantastische honden fokken en hoe u kunt inschrijven voor een labradoodle pup. Wij proberen deze website regelmatig uit te breiden en te verbeteren dus als u iets mist over de australian labradoodle dan horen wij dat graag van u. Wij staan u graag te woord !

De australian labradoodle kort samengevat:

 

- heeft een hypo-allergene vacht en geeft geen allergische reacties (98% vrij)

- verhaart praktisch niet

-  is zeer sociaal naar mens en dier  

- is hoog intelligent (nou ja, de meeste dan....) en hoog sensitief  

- werkt erg graag voor zijn baas  

- is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen.


Labradoodle opgehaald op schipholGraag stel ik mezelf aan u voor: Claudia Jansen, samen met mijn echtgenoot, 2 kinderen, en onze Australian Labradoodles woon ik in een dorp net boven Eindhoven. Reeds lange tijd ben ik al hondenliefhebber  en toen ik in 2008 informatie las over de labradoodle was ik meteen verkocht. N hond die niet verhaart, die lief is voor kinderen, sociaal naar andere honden, en met bovenmatige intelligentie, dat was de hond die ik wilde !
 

Op 23 september 2008 mocht ik onze eerste labradoodle ophalen: Doozle !  Doozle is een standard labradoodle met curly fleece vacht.  Vanaf de eerste dag was voor ons al duidelijk dat dit een bijzonder hondenras is. Stelt u zich eens voor dat een hond weet hoe u uzelf voelt of wat u wil. Een hond die niet vecht met andere honden, met geen enkele, omdat ie daar boven staat. Een hond bovendien die praktisch niet verhaart, ook al heeft ie een hele dikke haardos. De labradoodle houdt van knuffelen, en kan ook geknuffeld worden door iemand met hondenallergie
 

labradoodle op bezoek in het ziekenhuisLabradoodle als bezoekhond

Het is niet voor niets dat het Catharina ziekenhuis in Eindhoven graag op mijn aanbod inging om elke week een uurtje te komen knuffelen op de kinderafdeling of afdeling geriatrie. Even afleiding voor zieke kinderen of de ouderen; ze fleuren meteen op zodra Doozle de labradoodle binnenkomt. Het is vrijwilligerswerk wat ontzettend veel voldoening geeft. Ik deed dit wekelijks met Doozle of met Kaydee, een half zus van Doozle. Tegenwoordig ga ik als het even kan met een nest puppies langs, de dag van de patienten kan dan echt niet meer stuk !

Labradoodle fokker

Omdat ik wekelijks in het ziekenhuis zie hoe bijzonder een labradoodle is, qua intelligentie en hoe goed deze aanvoelen wat wel en niet kan bij een kind, heb ik samen met mijn echtgenoot besloten om met dit ras te gaan fokken. Wij doen dat gewoon gezellig in de woonkamer, want het zijn immers echte gezinshonden. Het fokken nemen wij zeer serieus, wij zijn daarom lid van de europese fokkersvereniging ALAEU. Het belangrijkste doel van deze organisaties is de bescherming van de Australian Labradoodle in de meest brede zin van het woord, om uiteindelijk de toekomst van dit supergezellige hondenras veilig te stellen. Meer informatie over onze aanpak kunt u lezen op de pagina hoe wij werken. Daarnaast voelen wij het als onze taak om mensen zoveel mogelijk voor te lichten over dit fantastische ras, en informatie te geven over het houden en opvoeden van honden in zijn algemeenheid. De meeste hondenrassen hebben 1 uitvoering: elke rottweiler, duitse herder, jack russel etc, ziet er hetzelfde uit. De australische labradoodle is er in verschillende maten, vachtsoorten en groottes. Hieronder hebben wij de verschillende soorten voor u op een rij gezet zodat u voor uzelf kunt bepalen wat voor labradoodle u graag zou willen.

Voor welke australian labradoodle kunt u bij Happy Doodles terecht ?

Wij fokken de medium (45-55cm) australian labradoodle met een fleece vacht in de kleuren cream, caramel, apricot of chocolade.

Achtergrondinformatie (samenvatting)

Wally Conron, fokker voor het toenmalige Australisch Blindengeleidehond Opleidings Instituut fokte in 1989 voor het eerst de kruising Labrador en Koningspoedel. Hij wilde het graag voor je willen werken,"will to please" van de labrador combineren met de vachteigenschap en intelligentie van de Poedel. Wally Conron noemde deze eerste kruising Labradoodle. De Labradoodle is dus gefokt met het doel een allergievriendelijke hond te fokken die gebruikt kon worden als hulphond.

Toen Wally met pensioen ging, besloten twee Australische fokkers, Rutland Manor en Tegan Park, met een select aantal nakomelingen van de honden van Wally Conron verder te fokken. Na een aantal jaren van selectief fokken én het inkruisen van verschillende rassen, zoals de Ierse Water Spaniël, Curly Coat retriever, de Engelse en Amerikaanse Cocker Spaniël had men een zachtaardige vriendelijke hond gefokt die uitermate geschikt bleek als gezinshond en die zeer goed op te leiden was tot hulphond. Beide fokkers, die algemeen erkend worden als de founders noemden hun gefokte honden Australian Labradoodles. In sommige foklijnen werd door Rutland Manor ook de Soft Coated Wheaten ingefokt,die niet alleen een onderhoudsvriendelijke vacht gebracht heeft maar ook de allergievriendelijkheid heeft versterkt. De honden van Happy Doodles stammen rechtstreeks af van Tegan Park en Rutland Manor.

Uiterlijk australian labradoodle

labradoodle morris

De Australian Labradoodle is een atletische, goed gespierde, compacte hond, met een in verhouding (door het vele haar) grote kop met een lichte stop,en relatief lange oren, de staart is sabelvormig, wordt vrolijk gedragen en beweegt voortdurend. Langzaam loopt ie net als een ijsbeer, bij een iets snellere gang wordt het heel elegant, gelijk aan de drafgang van een dressuurpaard. Sprintend is het een echte clown met zijn grote oren die op en neer wapperen !

Australian Labradoodle Grootte

De Australian labradoodle is er in 3 maten:
• Standaard: 55 - 65 cm, gewicht 22 to 42 kg.
• Medium: 45-55 cm, weighs 15 to 21 kg.
• Miniatuur: 35-45 cm, gewicht 10 to 15 kg.

Happy Doodles fokt medium labradoodles (45-55 cm.)

Australian Labradoodle Vachtsoorten

Er zijn 3 vachtsoorten:

curly labradoodle fleece labradoodle curly-fleece labradoodle
Curly:
Heeft veel weg van een Poedel en moet regelmatig geborsteld worden om te voorkomen dat de vacht gaat klitten.
Fleece:
Een zachte vacht met wat langere haren met een kleine krulslag erin die naar beneden hangen. Vacht is een voudig bij te houden door 1xper week te borstelen.
Curly fleece:
Dit is eigenlijk een fleece vacht, alleen de krullen zijn iets sterker aanwezig, maar lang niet zo klein als de curly vacht van de Poedel. 1x per week borstelen is vaak voldoende.


Happy Doodles fokt alleen labradoodle met een fleece of een curly fleece vacht.

Vachtverzorging

De reden dat de australische labradoodle geen haren verliest, komt doordat de enkele haren die ie verliest in de vacht blijven hangen. Een goede vachtverzorging is dan ook nodig om vervilting van de vacht te voorkomen. Alle vachten hebben een regelmatige kam- of borstelbeurt nodig en kunnen (als men dat wil) eenvoudig geknipt worden. Wij knippen onze doodles elke 3 maanden. Als de vacht geborsteld wordt ziet de vacht er "fluffy" uit. Na 1 of 2 dagen komen de strengen vanzelf weer terug. Als u de vacht niet wekelijks goed doorborstelt dan gaat deze klitten tot het moment daar is dat de hond geschoren moet worden.........U bent zeker 2 uur per week bezig met een goede borstelbeurt. vraag uzelf dus af of u hiertoe wel bereid bent voordat u tot aanschaf overgaat. Wij zien het als quality time met de hond en dus erg gezellig !

De australian labradoodle houdt van water en zal regelmatig een moddersloot of modderpoel induiken. Wees niet bang, hij hoeft niet telkens in bad. Als u een keer naar het bos zou gaan met een labradoodle, u laat hem zwemmen en daarna lekker modderig achterin uw auto stappen, dan is de kans groot dat ie een stuk schoner de auto weer uitstapt als u thuis aangekomen bent. Thuis spoelt (niet spuiten !) u het ergste vuil met een tuinslang uit de vacht en laat hem in de tuin of in een bench met een hoop oude handdoeken vanzelf opdrogen. Na een uurtje of 2 zijn ze gewoon schoon ! Het laatste restje zand valt namelijk vanzelf uit de vacht. Onze Doozle is een witte labradoodle, als zij bijna zwart van de modder een bos uit komt lopen dan wordt er vaak door omstanders gezegd "zo, die zal dalijk wel in bad gaan". Mooi niet dus, wij moeten elke keer weer lachen als we dat horen. Een hond vaak in bad doen is zelfs slecht voor de huid. Onze honden gaan doorgaans 2x per jaar in bad en nee, ze stinken echt niet.

Australian Labradoodle kleuren

De australian labradoodle is er in vele kleuren, het zijn net toverballen ! Kleuren van Happy Doodles kunnen zijn:

labradoodle kleur kalk labradoodle gold  
Labradoodle Kalk Labradoodle Cream Labradoodle Gold  
labradoodle-apricot

curly-fleece labradoodle

labradoodle kleur chocolade  
Labradoodle Apricot Labradoodle Parchment Labradoodle Chocolade  Australian Labradoodle pigmenten

Pigment is de kleur van de neus en de huid rondom de ogen, lippen en poten. De labradoodle kent 2 pigment kleuren: zwart en rose/lever. De rose/leverkleur pigmentsoort is niet een gebrek aan pigment maar een echte kleur. U hoeft dus niet bang te zijn voor verbranding door de zon of kanker in het rose/lever pigment. Kalk, Zilver, Rood en Apricot hebben zwart pigment. Bruin, chocolade an caramel hebben rose pigment.

Australian Labradoodle karakter

Het temperament kan in 1 woord worden omschreven: LOL ! Ze zijn altijd vrolijk, loyaal, zeer gericht op mensen, vriendelijk, speels, niet-agressief, intuitief, zeer intelligent en gek op water. De Australian Labradoodle is een gevoelige, zachtaardige en energieke gezinshond. Hij heeft een intuïtief karakter, dwz. hij voelt onmiddellijk de stemming en de situatie aan van de persoon bij wie hij in de buurt is en daardoor past hij zich vanzelf bij aan. Als hij uitgelaten wordt hangt hij ook graag de clown uit. Binnen in huis is hij/zij de rust zelve, ideaal dus !

De labradoodles behoort tot de groep retrievers/waterhonden en daardoor zeer geschikt as servicehond, zoals bijvoorbeeld blindengeleidehond, ADL-hond, Epilepsiehond etc. Omdat ze zo slim zijn, zijn ze uitstekend te trainen en kun je heel ver komen met hondencursussen.

labradoodle met babyAustralian Labradoodles en kinderen

Als er 1 hond is die geschikt is voor kinderen, dan is het wel de australian labradoodle. Hij vindt kinderen zo leuk, hij zou er wel de hele dag mee willen spelen. Stel, uw kinderen zijn een hut aan het bouwen in de tuin, dan zal de doodle er de hele tijd bij in de buurt zijn. Gewoon omdat ie dat heel gezellig vindt ! Op youtube kwamen we een filmpje tegen die precies laat zien hoe een labradoodle is met kinderen.

Ook kinderen met psychische stoornissen zoals autisme en/of ADHD reageren ontzetten goed op een australische labradoodle. De hond voelt goed aan hoe een kind zich voelt en zal zich verantwoordelijk gedragen naar het kind toe. Voor het kind betekent een labradoodle een echt maatje die hem accepteert zoals ie is.

Allergie en astma vriendelijk: Wat betekent dit nu in de praktijk?

1 van de voornaamste reden waarom wij dit fantastische ras fokken: mensen die allergisch zijn voor honden krijgen bij 98 van de 100 australische labradoodles geen reactie ! De mensen die wel reageren zijn waarschijnlijk allergisch voor hondenspeeksel en kunnen daardoor geen enkele hond verdragen.

Is allergie/astma-vriendelijkheid een absolute eis voor u, koop dan zeker geen gewone labradoodle. Er is een groot verschil tussen een gewone en een australian labradoodle. Wij hebben deze verschillen voor u op een rij gezet. Wij adviseren u altijd om een fokker te bezoeken voordat u uzelf inschrijft. Wij hebben het nog niet eerder meegemaakt dat iemand allergisch reageerde tijdens een bezoek aan ons.

Aandachtspunten labradoodle

Als fokker willen wij u ook op enkele aandachtspunten wijzen. Een labradoodle is (mede) allergievriendelijk omdat dode haren in de vacht blijven hangen. Een labradoodle verhaart dus wel degelijk, alleen u moet deze dode haren eruit kammen/borstelen, 1x per week is voldoende. Hier bent u wel een uur mee zoet, als u dit vanaf puptijd goed doet, dan is het ook een stukje intieme qualitytime. Borstelt u de vacht niet regelmatig, dan gaat deze klitten, en zit er op een bepaald moment niets anders op dan de hond kaal te scheren. Afgezien van het feit dat een kaalgeschoren hond er niet uitziet, bestaat ook de kans dat u een totaal andere vacht ervoor terugkrijgt. Bijhouden dus die vacht !

Verder zijn de oren een aandachtspunt. Elk hondenras met lange oren heeft een verhoogd risico op oorontstekingen. U kunt dit simpel voorkomen door de oren regelmatig te plukken (u trekt dan individuele losse haren uit de oren). Het oor moet rondom de ingang mooi roze en vrij van haren zijn. Doet u dit niet dan houden de haren in/om het oor bacteriën vast met kans op oorontsteking.

Hoe kunt u in aanmerking kunt komen voor een labradoodle pup

Wij werken niet met wachtlijsten. Op onze plannngspagina staat de procedure beschreven hoe u in aanmerking kunt komen voor een labradoodle pup. Volwassen labradoodles en eventuele herplaatsers komen in Nederland nagenoeg niet voor.

Wij zijn aangesloten bij:

ALAEU Logo 2017

Als u allergisch bent:

Alleen een echte Australian labradoodle heeft de beste allergievrije vacht.

Maar hoe herkent u het verschil tussen een "gewone'' en een echte Australian labradoodle ?

Wij hebben de verschillen voor u op een rij gezet.