De socialisatie van een Happy Labradoodle: de eerste 8 weken

Het fokken van australian labradoodles is voor ons een liefhebberij. Onze honden maken onderdeel uit van een gezin, en hebben een eigen mand in de huiskamer. Kennels zult u bij ons dus niet vinden. De meeste van onze honden wonen in gastgezinnen en zijn fijne gezinshonden. Het welzijn van onze honden en hun puppies staat bij ons voorop. Daarnaast dragen wij het instandhouden en verbeteren van het de ras de Australian Labradoodle hoog in ons vaandel.

Socialisatie

Socialisatie is zeer belangrijk en wij volgen daarom een uitgebreid programma waarmee wij uw pup zo goed mogelijk zullen socialiseren. Een pup van Happy Doodles groeit op in ons huis en zal dus snel gewend zijn aan de dagelijkse geluiden (stofzuiger etc.), kinderen en andere alledaagse gebeurtenissen. Vanaf 6 weken trekken wij er met de pups regelmatig erop uit, mee in de auto of gezellig in de bolderkar naar de markt of winkelcentrum.

Uitdaging/Motoriek

Wij wonen achteraf in het buitengeboed zonder mogelijkheid tot socialisatie in de bebouwde kom. Onze focus ligt daarom op het kweken van zelfvertrouwen door het aanbieden van veel uitdaging met verschillende speeltoestellen waarmee tevens de motoriek (o.a. gebruik achterpoten) gestimuleerd wordt. Daarnaast krijgen ze wekelijks steeds meer ruimte tot hun beschikking (tot 5000 m2 aan toe) waarmee hun nieuwsgierigheid naar wat er buiten hun veilige omgeving is wordt aangewakkerd. Hiermee wordt soorteigen gedrag (een hond struint graag) gestimuleerd.

Zindelijkheidstraining

De zindelijkheidstraining begint bij ons al vanaf week 3. Als de pups 3 weken oud zijn introduceren wij het puppy toilet in de ren, en gaan we de pups leren dat ze daar hun behoefte moeten doen. Het is altijd weer superschattig om te zien hoe een puppy van 3-4 weken oud na zijn slaapje slaapdronken naar het toilet waggelt om daar zijn plasje te gaan doen. Verwacht niet een zindelijke puppy als u de pup mee naar huis krijge, want dat kan natuurlijk niet op die leeftijd. Uw pup zal wel al beseffen dat het zijn/haar behoefte op een bepaalde plaats moet doen, en proberen zijn plas op te houden. Samen met een bench heeft u de pup al vrij snel zindelijk. U ontvangt van ons een duidelijke instructie hoe u de zindelijkheidstraining verder uit moet breiden.

Medische verzorging

De pups worden na 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd. In week 6 gaan we naar de dierenarts (met de auto). Daar worden ze uitgebreid medisch gekeurd, voorzien van een microchip en krijgen ze de eerste inentingen en hun paspoortje.

Sterilisatie/Castratie

De fokkers van ALAEU hebben de keuze tussen steriliseren, castreren of middels een contract een uitgestelde castratie. Wij hebben gekozen voor de uitgestelde castratie/sterilisatie. Dit betekent dat de pups bij ons dus niet met 7 weken geopereerd worden. Wij maken met u de afspraak dat u de pup eerst op laat groeien totdat ie volwassen is, alvorens tot castratie/sterilisatie over te gaan. Dit is wel een harde afspraak. Komt u deze verplichting niet na dan staat daar een forse boete op. Het ras is er namelijk niet bij gebaat dat er gelegenheids- of pretnestjes ontstaan. De Australian Labradoodle is een sterk en gezond ras en dat willen we graag zo houden.

Een pup kiezen

Bij de meeste honderassen is het wie het eerst komt of inschrijft heeft de eerste keus. Niet bij de australian labradoodle. Alle families hebben evenveel rechten. Wij plaatsen wekelijks foto's op onze Facebookpagina. Als de pups 6 á 7 weken oud zijn houden we een puppyparty: alle families komen dan op bezoek (meestal verdeeld over 2 groepen om de groepen klein te houden) om met de pups te spelen en te knuffelen. Vervolgens kunt u 3 voorkeuren opgeven. Wij verzamelen deze voorkeuren en proberen iedereen een voorkeur te geven. Dat lukt in 90% van de gevallen; wij kunnen u dus niet garanderen dat u 1 van de 3 voorkeuren ook zult krijgen. Soms lukt dat gewoon niet, bijvoorbeeld als 2 pups door veel families opgegeven zijn, dan wordt de verdeling al lastiger. Mochten we u niet een voorkeur kunnen geven dan kijken we naar wat u opgegeven heeft. Stel dat u bv. 3 reuen opgegeven heeft, dan krijgt u een reu en zullen we u geen teef geven. Hetzelfde als u bv. de 3 kleinste uit het nest heeft opgegeven, dan krijgt u ook een kleine. De uitkomst is altijd dat u blij zult zijn met uw pup ! 

Bezoek

Wij vergeven onze pups doorgaans rondom de geboorte. Meer informatie hierover kunt u vinden op onze planningspagina. De families die bij ons een pup gaan krijgen zijn tijdens de kraamtijd van harte welkom om het opgroeien van de pups van dichtbij te beleven. Als de pups 6 á 7 weken oud zijn plannen we een kraambezoekmiddag voor alle gezinnen. U kunt dan uitgebreid knuffelen en spelen met de pups, 1 van hen komt 2 weken later naar u !

Ophalen pup

U kunt de pup doorgaans ophalen als ze ongeveer 8 weken oud zijn. Het afhalen geschiedt bij voorkeur in de ochtend zodat de pup de middag en de avond heeft om aan zijn nieuwe woonomgeving te wennen, en waarschijnlijk 's avonds zo moe is van alle indrukken, dat de eerste nacht meestal ook rustig verloopt. Wij adviseren u op de afhaaldag en de 2 volgende dagen nog geen bezoek te ontvangen.

Impressie

Hieronder tonen wij u graag enkele foto's zodat u kunt zien hoe een Happy Doodle opgroeit: